آغاز برداشت زیره سیاه از دل کوهستانهای زیرکوه+تصاویر
برداشت زیره سیاه به عنوان یکی از محصولات و گیاهان دارویی زیرکوه،از دل کوهستانهای سر بع فلک کشیده این شهرستان آغاز شد.

به گزارش پایگاه خبری زیرکوه نیوز،شهرستان زیرکوه به علت برخورداری از کوهستانهای مرتفع و آب و هوایی خاص،باعث شده تا این شهرستان به ویترینی از انواع گیاهان دارویی تبدیل شود که اکثر این گیاهان نیز به صورت طبیعی و در کوهستانها و دشتهای این منطقه رشد میکنند.
یکی از منحصر بفردترین گیاهان دارویی که جنبه طعمدهنده به غذاهای ایرانی را نیز پیدا کرده، زیره سیاه است که در مناطق کوهستانی مرتفع این شهرستان یافت میشود و با نام زیره کوهی به عنوان یکی از محصولات و گیاهان دارویی با ارزش این شهرستان و یکی از سوغاتهای شهرستان مرزی زیرکوه قلمداد میشود.
اگر چه بیشتر مناطق کوهستانی شهرستان شاهد رویش گیاهان دارویی نظیر،آویشن،کاکوتی،بومادران،مستار،کلپوره و … است اما رویشگاه اصلی زیره کوهی مناطق سخت و مرتفعی چون ارتفاعات لاخ صوفه، داشگران، گزخت، تجنود و دامنههای شرقی کوههای سر به فلک کشیده شوشک است.
زیره کوهی محصولی است که نیاز به آب و هوای سرد و آب کافی دارد به همین جهت این محصول در سالهایی که بارندگی نسبتا مناسبی در شهرستان وجود داشته باشد رشد میکند.
اگر چه در سال جاری به علت کمبود بارندگی ها در نیمه اول سال شاهد رویش کمتر این محصول هستیم اما با این وجود باز هم فرا رسیدن فصل برداشت این محصول مهم،افراد زیادی رااین روزها به دل کوهستانهای زیرکوه کشانده است.
بهترین زمان برداشت این محصول نیمه خرداد تا نیمه تیرماه است زیرا در این زمان بهترین قابلیت را برای چینش دارد ضمن اینکه کیفیت و مرغوبیت بیشتری را در این دوره داراست.
از آنجا که رویشگاه این گیاه دارویی مناطق سخت و مرتفع است اکثرا جوانان و کسانی که تجربه کافی در کوهنوردی داشته باشند اقدام به برداشت این گیاه با ارزش میکنند.
زیره کوهی یا زیره سیاه یکی از محصولات با ارزش شهرستان زیرکوه است که به عنوان منبع درآمد فصلی برای بسیاری از خانوادههایی که در مناطق کوهستانی زندگی میکنند به شمار میرود.
اما با وجود سختی و مشکلات جمعآوری زیره، بیشترین عایدات آن نصیب واسطهها و دستفروشان میشود و برداشتکنندگان محلی از جمعآوری و فروش آن سود چندانی نمیبرند.
ارزش قیمتی و محدود بودن رویشگاههای این گیاه دارویی به حدی است که اکثر مردم درصدد پیشی گرفتن از دیگران برای برداشت این محصول هستند و از این رو اقدام به برداشت محصول قبل از فصل برداشت و هنگامی که این گیاه دارای گلهای سفید رنگ است میکنند که این موضوع یکی از مواردی است که باید مد نظر مردم قرار گیرد.
چنانچه زیره سیاه در آغوش بوته خود بالغ نشود، چیدن آنها عاری از هرگونه خواص و ارزش واقعی است و این گیاه به طور طبیعی بذر افشانی میکند و در همان نقاط و محدوده همیشگی، رویش آن را شاهد هستیم.
فواید زیره سیاه
زیره سیاه مقوی معده، محرک اشتها، محرک ترشح غدد معده، ضد نفخ، ضد اسپاسم، معرق و ضد قارچ است و در طب عوام، از آن به عنوان شیرافزا استفاده میشود.
علاوه بر خواص دارویی، برطرف کننده سوء هاضمه، ضد انگل و پر خاصیت است و به صورت ادویه، غذا را خوشمزه، مقوی و خوشبو میکند از عرق و جوشانده محصول این گیاه نیز استفاده مفید میشود.
زیره سیاه طعمدهنده بسیار قوی است که علاوه بر استفاده در دمنوشهایی مثل چای اکثرا در غذاهای مردم شهرستان زیرکوه استفاده میشود و طعم و بوی بسیار خوشمزهای به غذاهای مردم این منطقه میدهد.